„Naturalne witaminy lubią chłopcy i dziewczyny. Bo najlepsze witaminy to owoce i jarzyny.”
Doskonale wiedzą to dzieci z grupy „Motylki”. Przedszkolaki przekonały się o tym w środę 10 października podczas owocowo-warzywnej uczty, na którą zostały zaproszone przez mamy Marysi Ś. i Natalki Ś.
Przedszkolaki poznały wygląd, smak i zapach niektórych owoców i warzyw. Mamy wyjaśniły dlaczego owoce i warzywa są niezbędne w naszej diecie. Dzieci rozpoczęły degustację od warzyw takich jak: fasolka szparagowa, brokuł, kalafior. „Motylkom” najbardziej posmakował brokuł. Przedszkolaki bardzo chętnie jadły również ogórki kiszone. Podczas degustacji nie zabrakło różnokolorowej papryki oraz pomidorów. Przedszkolaki samodzielnie wyciskały sok z cytryn, który próbowali sami odważniacy robiąc przy tym śmieszne minki. Na koniec „Motylki” samodzielnie przyrządziły surówkę z kiszonej kapusty. Przedszkolaki przy użyciu tarki tarły marchewki oraz jabłka, obierały cebule oraz doprawiały przyprawami surówkę. Po dokładnym wymieszaniu składników każdy miał okazję spróbować wspólnego dzieła. Najedzone „Motylki” na zakończenie spotkania zaśpiewały naszym gościom jesienną piosenkę, a mamy wręczyły dzieciom książeczki z zagadkami.
Dziękujemy Rodzicom, za poświęcony czas i cenne wskazówki dotyczące zdrowego odżywiania. Zapraszamy na kolejne spotkania!